Възможно ли е Милан да се завърне на върха в Италия?

    Възможно ли е Милан да се завърне на върха в Италия?
    123

    Откакто завърши на втора позиция през сезон 2011/2012г., отборът на Милан почти се изгуби от погледа на анализаторите на италианския футбол, които проследяват борбата за титлата.

    През 2012/2013г. Росонерите завършиха на трето място, преди да последва срив в последните сезони - съответно десета позиция през 2014/2015г и седма, през 2015/2016г. Последното „десето място“ в историята на миланския гранд можем да открием през далечния сезон 1997/1998г. Тогава, обаче, миланистите поправиха стореното, печелейки Скудетото още на следващата година. Възможно ли е подобен сценарий да се развие и през тази кампания ?

    В навечерието на съботната среща с лидера в класирането, Милан заема трета позиция с 16 т. в актива си, след 8 изиграни срещи и се намира на 5 т. зад  Ювентус. След мрачното начало, губейки две от първите си три срещи, Винченцо Монтела успя да обърне нещата в полза на отбора си, като от тогава насам Милан остава непобеден в 5 поредни срещи, печелейки четири  и завършвайки наравно в един двубой, срещу Фиорентина.

    Миналия уикенд отбора гостува на  Киево Верона, отбор, който бе непобеден в последните си 12 домакински срещи. Мачът отиваше към нулево реми на полувремето, когато Юрай Куцка отбеляза от пряк-свободен удар за отбора на Монтела и така те се оттеглиха с преднина от един гол на почивката. Веднага след подновяването на играта Милан отбеляза и второ попадение чрез М‘Байе Нианг. Киево върна едно попадение, чрез Валтер Бирса, но попадение на Карлос Бака в добавеното време реши спора окончателно в полза на Росонерите. За пръв път от 2013г. насам Милан си тръгва с нещо повече от точка от гостуване във Верона.

    След последния съдийски сигнал, в очите на футболистите на Милан, се четеше радост – нещо, което не се случва често в последните години. Те празнуваха с феновете и се усещаше, сякаш отбора може да се завърне отново в борбата за призовите места в Серия А, а защо не и да опита пак вкуса на Шампионската лига. За да се случи това, отборът трябва да покаже прецизна игра и добър резултат срещу „Старата госпожа“ в събота.

    Доминацията на гранда от Торино е безспорна. Достатъчно е да надникнем в статистиката между двата клуба, за да забележим, че последната победа на Милан датира от преди четири години или общо десет срещи. Но този показател ни сочи и нещо друго – цялостната доминация на Ювентус в Серия А. Торинци печелят неизменно последните 5 шампионата, като именно Росонерите са отбора печелил титлата, преди серията на Бианконерите.

    Но собствената история и очаквания не са единствените, които тежат на плещите на Милан. Почти всички останали отбори и привърженици, с изключение на Ювентус, очакват от тях да отмъкнат точки от шампионите. Всички се надяват, че отбора на Макс Алегри може да бъде преборен от състава на Монтела.

    Дали Скудетото е постижима цел за Милан? Поне по думите на Монтела:

    Усещам мириса на Европа” - каза той пред Медиасет.  “В събота излизаме срещу един от най-добрите отбори в Европа”

    “Дали е мач за Скудетото? Все още не сме в такава позиция, придържаме се към по-ниски очаквания. Все пак Милан не е играл в Европа от няколко сезона.”

    ”Виждам, че играчите са усмихнати, настроението в отбора и добрите резултати винаги помагат.”

    Ако Милан заслужат доброто настроение и усмивките и след мача в събота на “Сан Сиро”, то мечтата за нещо по-голямо през сезона, определено ще е жива.

    Serie A

    <
    Luglio 2024
    Calcio pronostici
    >
    {"6":"Giugno 2024","7":"Luglio 2024","8":"Agosto 2024"}
    LunMarMerGioVenSabDom
    01020304050607
    08091011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031