Математиката във футболната тактика „тики-така“

  Johan Cruyff

  Футболната тактика „тики-така“ е вид стратегия на игра, която се характеризира с множество къси пасове, голямо движение по терена, използването на много коридори, като основната цел е максимално запазване на владеенето на топката. В испанската Ла лига, тази тактика е най-често срещана, като естествено е практикувана почти перфектно от Барселона и от националния отбор на Испания. За баща на този стил на игра се счита великият Йохан Кройф, който я налага основно като треньор на Барселона.

  Използването на сериозни познания в областта на геометрията от треньори като Луис Арагонес, Луис Ван Гаал, Франк Рийкард, Висенте Дел Боске и Хосеп Гуардиола помага за развитието на този прекрасен стил на игра. Поредното доказателство, че използването на математика във футбола може да даде прекрасни резултати. Титлите на Барселона и испанския национален отбор са свидетелство за изключителния ефект на „тики-така“, а насладата от наблюдаването на този стил остава за зрителите. Има и други отбори, практикуващи този вълнуващ стил. Виляреал също усвоява стратегията, предимно под ръководството на Мануел Пелегрини и Хуан Карлос Гаридо.

  „Тики-така“ е преди всичко системен подход, който се основава на единството на отбора и цялостното разбиране на геометрията на пространството на футболното поле. Играчите последователно образуват триъгълници по терена и с множеството подавания става доста трудно за противниковия отбор да отнеме топката.

  Джед Дейвис, треньор по футбол и автор на "Наръчник по тики-така", смята, че тази футболна стратегия е преди всичко „концептуална революция, основана на идеята, че размерът на всяко футболно игрище е гъвкав и може да се променя от отбора, играещ на него. При владение на топката, отборът трябва да се стреми към създаване на пространство и следователно да прави терена толкова голям, колкото е възможно“. Пеп Гуардиола е известен с фразата: „Печели топката обратно, когато има 30 метра до вратата им, а не 80.“

  Разбира се, този стил на игра понякога понася и доста критики. Жозе Моуриньо, както и други специалисти, критикуваха отбора на Испания за „стерилната“ им формация на Евро 2012 без централен нападател. Основното твърдение на критиците е , че играта без нападател, а с много полузащитници, е скучна и води до малък брой голове, каквито бяха мачовете на Испания в началото на първенството. Все пак, критиците замълчаха след това 4:0 на финала на Евро 2012.

  Използването на математически правила не само във футбола, но и във всяка сфера от ежедневието ни, носи огромни ползи и предимства. Ние се стараем да приложим математиката и правилата на статистиката при създаването на футболни прогнози, за да улесним нашите потребители при изготвянто на техните добри футболни прогнози.

  Може да се насладите на тики-така на практика тук:
  Pronostici per Premier League

  Squadra Casa - Ospite Pr.
  flag_1 EPL
  BournemouthTottenham
  09/07/2020 18:00
  2
  flag_1 EPL
  EvertonSouthampton
  09/07/2020 18:00
  1
  flag_1 EPL
  Aston VillaManchester United
  09/07/2020 20:15
  2
  flag_1 EPL
  Crystal PalaceChelsea
  07/07/2020 18:00
  2

  Inghilterra Premier League - pronostici calcio