Златна топка 2016

    Златна топка 2016

    Списъкът от 30 имена претенденти за „Златната топка 2016“ бе обявен и в него се забелязват обичайните заподозрени, някои изненадващи нови попълнения и любопитни отсъстващи.

    Наградата винаги досега е била присъждана от списанието „Франс футбол“, като през последните 6 години се присъждаше съвместно с ФИФА и носеше названието „ФИФА Балон Дор“. През тази година ФИФА прекрати сътрудничеството си със френското издание и отличието ще се присъди единствено от списанието, както това се случва от 1956 г. насам.

    „Златната топка“ е отличавала най-добрите играчи в света, награждавайки ги за това, че са били над всички останали футболисти през календарната година. Легенди като Стенли Матюс, Алфредо ди Стефано, Лев Яшин, Еузебио, Джордж Бест, Йохан Кройф, Мишел Платини, Марко ван Бастен, Роналдо (Бразилия), Зинедин Зидан, Кристиано Роналдо и Лионел Меси са печелили наградата. Трофеят е награда за най-великите сред всички.

    От 2008 г. насам Кристиано Роналдо и Лионел Меси доминират над останалите, като са спечелили съответно 3 и 5 отличия, което е забележително постижение. Дали лидерите на Реал Мадрид и Барселона ще продължат доминацията си или някой ще съумее да разруши хегемонията им ?

    На първо място играчи от ранга на Давид Де Хеа, Леонардо Бонучи и Месут Йозил не присъстват в списъка, въпреки, че се представиха на ниво за клубните си отбори и изиграха Евро 2016 на ниво. В листа са попаднали двете звезди на Лестър Сити Риад Марез и Джейми Варди, четирима играчи подвизаващи се в Манчестър – Серхио Агуеро, Кевин Де Бройне, Пол Погба и Златан Ибрахимович. Компания им правят още Дмитри Пайе от Уест Хам и Юго Лорис от Тотнъм.

    Нови имена, които са претенденти да направят пробив в статуквото са Пиер Емерик Обамеянг от Борусия Дортмунд, Паоло Дибала от Ювентус и Антоан Гризман от Атлетико Мадрид.

    Въпреки всичко, фаворитите за трофея отново са играчи от испанските грандове Реал Мадрид и Барселона. Луис Суарес и Неймар допълват Лионел Меси в тройката на играчите от Барселона. Но дори след страхотния сезон на уругвайския нападател на Каталунците, никой от тримата, не би могъл да се доближи до Кристиано Роналдо. Уелската звезда Гарет Бейл изигра великолепно Европейски първенство, като достигна до полуфинал, а освен това спечели и Шампионската лига с Реал Мадрид, което би трябвало да му отреди място пред Лионел Меси в класацията, но дали така ще се подредят нещата, предстои да видим.

    След като спечели Шампионската лига с Белия балет и помогна на страната си да вдигне Европейската титла, няма съмнение, че носител на тазгодишната „Златна топка“ трява да е Кристиано Роналдо. Португалеца отбеляза 35 попадения в Примера дивисион, отличи се като голмайстор на Шампионската лига с 16 попадения и добави 3 гола към актива си за националния отбор на Португалия на Евро 2016. Нещо повече, фактът, че  Роналдо спечели отличието за пръв път през 2008 г. е показателен за постоянството и тежкия труд, който той полага, за да се задържи на върха на футболната пирамида.

    Без съмнение Кристиано Роналдо винаги ще бъде един от най-критикуваните играчи, но не може да се отрече, че 2016  бе неговата година.

    <
    Mai 2024
    Football prédictions
    >
    {"4":"Avril 2024","5":"Mai 2024","6":"Juin 2024"}
    LunMarMerJeuVenSamDim
    0102030405
    06070809101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031